Boek over Den Bommel

Er komt een onderhoudend boek over Den Bommel in de 60er jaren van vorige eeuw uit, geschreven door Jaap Huizer. Jaren waarin veel gebeurde op maatschappelijk en economisch gebied. Tot 1960 ging alles op Den Bommel keurig netjes z’n gang; in heel de maatschappij trouwens. Braaf, burgerlijk, soms bekrompen, ontzag voor ouders en overheid. Voor de jeugd weinig vrijheid of kans op ontplooiing. Voor de oudere generatie een ordelijk bestaan met duidelijke regels. Maar vanaf de 60’er jaren brak er een nieuw tijdperk aan. In Amerika begon de jeugd niet alles meer te accepteren wat de ouderen voorschreven. Ze kwamen daartegen in opstand. De jeugd zocht naar een nieuwe identiteit. Deze vonk sloeg over naar Europa, ons land niet uitgezonderd. En juist in dat tijdsgewricht kwamen de Beatles en de Rolling Stones met hun revolutionaire muziek.

De brave burger was geschokt en keek vol onbegrip naar nozems en langharig tuig, zoals ze genoemd werden. De maatschappij schudde op haar grondvesten. De gevestigde orde werd bedreigd. In mindere mate vond dit ook plaats op Den Bommel. Maar er was voor het dorp veel meer aan de hand. De landbouwmechanisatie had er keihard voor gezorgd dat het dorp veranderde van een landbouwdorp in een forensendorp, hier wonen maar aan de overkant werken. Loonbedrijven namen het werk van de landarbeider over. De arbeiderslonen stegen, de loonbedrijven konden goedkoper werken. Maar dat sloot weer mooi aan bij de enorme vraag in die jaren naar Flakkees personeel in verband met de economische opleving. In de Rotterdamse havens, bij de RDM, de Koni en Van Leeuwen Buizen, overal kon je werken. Flakkees personeel was geliefd omdat ze hard konden werken en minder stakingsbereid waren.

De brug kwam gereed in 1964. De wereld kwam op het eiland. Bedreigend, ja. Kansrijk, ja. Onze vertrouwde boot, onze boot, verdween zo maar van de ene dag op de andere. Een groot gat en gemis en een dorp in verwarring achterlatend. De koude oorlog was nog in volle hevigheid aanwezig. Mensen wilden of gingen echt emigreren naar Canada of Australië vanwege de dreiging van Rusland. De wereld was nog maar net ontsnapt aan een alles verwoestende atoomoorlog tussen Amerika en Rusland in verband met de Cuba-crisis. Kennedy werd vermoord, de verdediger van het vrije Westen. De televisie kwam op het dorp, nog zo’n bedreiging voor behoudende bevolkingsgroepen. Terwijl de jeugd genoot en massaal ging kijken bij de buren.

Al deze ingrediënten heeft Huizer geprobeerd een plaatsje te geven in dit boek over het jaar 1964 waarin een jongen van 15 jaar zich probeert een weg te banen door het leven en door het dorp waar hij van houdt. Met verhalen en anekdotes van Arie Arensman en Hans Kamerling en vele anderen. En vele tientallen foto’s uit die tijd. In verband met de Coronacrisis is er geen boekpresentatie zoals met het boek over de Prinses Beatrix. Voor het verkrijgen van het boek kunt u 15 euro overmaken op rekeningnummer NL13RBRB0852260423 van de Regiobank ten name van J. Huizer, boek Den Bommel. Zet er uw adres bij dan wordt het boek op Goeree Overflakkee gratis thuisbezorgd na het drukken. Daarna komt het in de boekwinkel van Van der Boom in Sommelsdijk