5 mei 2022

Op 5 mei 2020 was een uitgebreide viering gepland ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid:een volledig programma met muziek, vrijheidsmaaltijd en gezellige activiteiten. Helaas kwam er iets tussen…
Inmiddels zijn we twee jaar later. Het is weer mogelijk om iets te organiseren. En vrijheid is een actueler thema dan ooit.
Toch voelt het ook dubbel: uitgebreid vrijheid vieren terwijl er niet ver hier vandaan oorlog is.
We hebben dan ook besloten 4 en 5 mei ingetogen te houden dit jaar.
Er is de traditionele herdenking op 4 mei, waarbij ook leerlingen van beide scholen een bijdrage leveren. De herdenking is ook vanuit huis te volgen via de livestream van de hervormde kerk.
We vragen iedereen huis en tuin te versieren met vlaggen: de Nederlandse natuurlijk, maar ook die van de geallieerden kunnen als eerbetoon worden op- en uitgehangen.
Daarnaast is het mooi om op 4 mei ‘s avonds het ‘vrijheidsvuur’ te laten branden door een lichtje of fakkel in de voortuin te zetten. Hoe mooi is het om, als je terug komt van de herdenking, overal lichtjes en versierde tuinen en huizen te zien?
5 mei is voor veel mensen een gewone werkdag dit jaar. Er zijn dan ook geen bijzondere activiteiten.
Het is wel een goed moment om zelf een vrijheidsmaaltijd te houden: nodig vrienden of familie uit, kook de vrijheidssoep en praat samen over vrijheid aan de hand van de gesprekskaarten van het landelijk comité 4&5 mei.
De kaarten en het recept zijn terug te vinden op de site en de FB pagina van de dorpsraad.
Herdenken en vieren gaan hand in hand; laten we samen stilstaan bij de vrijheid.